Etienne Sauzet, Puligny Montrachet, 2012

Sauzet går for at være en klassisk formidler af hvid bourgogne – og særlig af Puligny Montrachet, en hvidvin fra Sauzet, som jeg har smagt for en del år siden, og nu har gensmagt i årgang 2012.

Og stilen er ganske rigtig klassisk og ren – med en vis fedme og fine vanilleagtige fadtoner, men alligevel tilpas med stenfrugter og mineralitet, citrus, friskhed og syre til at holde en meget fin balance.En meget tiltalende Puligny.

sauzet

 

91 point.

Købt i Tyskland for 22 euro halvflasken.

Kan købes hos Jersild for 395 helflasken hvilket stadig er et fint køb.

 

Laurent Tribut, Chablis, 2010 – en “mini Dauvissat”

Det mest interessante umiddelbart ved Laurent Tribut er, at han er Rene Dauvissats svigersøn.

Hvis man kigger nærmere på billedet, og sammenligner med billeder andetsteds på denne blog, vil man også kunne se klare etikettemæssige paralleller og en tydelig afsmitning fra svigerfars berømmede vinproduktion.

foto (69)

Sikkert ikke nogen dårlig idé, særligt når det ikke er tale om et rent ripp-off men en legitim familierelation. Hvad så med vinen i flasken. I denne version er det også tydeligt at stilen lægger sig op ad Dauvissat, dog med en eftersmag af røg (tang?) og havvand, som man nogle gange finder i Chablis (jeg har fx fundet den hos Raveneau) og som jeg er ikke er sikker på, at jeg bryder mig om. Jeg kan ikke gennemskue om vinen har fået lidt ilt på et eller andet tidspunkt, eller om den rent faktisk skal smage sådan?

Fin syre, kalket, mineralitet og sten – masser af sten i munden. Udmærket. Citrus og friskhed, ok kompleksitet.

89 point.

Vinen er ikke på niveau med Dauvissats almindelige Chablis, som koster nogenlunde det samme, men som også nærmest uopdrivelig. Mindre kan også gøre det, men i den prisklasse kommer Drouhin også ind som en kompetent konkurrent, hvis man vil have god Chablis til menneskepenge.

149 kroner hos Atomwine.

Rene & Vincent Dauvissat, Chablis 1. Cru “La Forest”, 2012

Dauvissat er med rette udråbt til en af de to bedste producenter i Chablis, kun overgået (mener nogle) af Raveneau, men jeg ved nu ikke, om jeg er helt enig. Jeg hører ikke til dem, der er så begejstret for Raveneaus stil.

Anderledes har jeg det med Dauvissat, og jeg synes, at det siger noget om kvaliteten fra denne producent, at selv den “almindelige chablis” er ultrapræcis, ren og ærkeklassisk chablis. Den køber jeg, når jeg får mulighede,n og til under 200 kroner er den et fantastisk køb.

Her er det en af 1. Cru’erne, “La Forest” til 299 kroner, hvor duften og smagen lige går nogle nøk op i kompleksitet. Her er kalk, syre, citrus, granit, mineraler og en række eksotiske toner i eftersmagen, der er lang og harmonisk.

foto (68)

En fantastisk vin!

Selvom det er årgang 2012 er den helt og aldeles tilgængelig lige nu.

92 point.

Vinene fra Dauvissat kan købes hos Bichel Vine men der kommer kun små mængder til Danmark, og efterspørgslen er høj, så man skal være på stikkerne.

 

Montes Sauvignon Blanc og Chardonnay Reserva, 2012

Enkelte af mine gode vinvenner, som rent faktisk læser min blog, synes at de vine, jeg anmelder generelt er lidt i den dyre ende.

Så hermed bud på nogle af de vine, som jeg også nyder endog ganske meget fra en chilensk producent, Montes.

Lærte først vinene at kende gennem brød-kæden Emmerys, der udover meget udmærket og drøjt brød også gennem længere tid har ført et udvalg af Bichels udmærkede vine. Det lader de til at være hørt op med nu, men vinene kan også købes hos Bichel i det østjyske og på internettet.

Jeg synes, at Montes laver rigtig fine vine til prisen. Særligt de hvide basisvine på Sauvignon Blanc og Chardonnay er friske og frugtrige med god syre og mineralitet. Helt igennem gedigne vine.

foto (64)

 

Montes Sauvignon Blanc er vellavet, balanceret, frisk og syrerig med klare stikkelsbær-noter og god frugt.

88 point.

foto (65)

Chardonnayen er ligeledes en frisk og dejlig vin uden fadpræg. En rigtig fin chardonnay til prisen, hvor mange andre versioner på denne drue og til den pris falder uheldigt ud. Kan varmt anbefales til fisk, skaldyr mv. og bare til velkomst-drik eller terrassen.

89 point.

Begge vine er købt hos Bichel Vine for henholdsvis 75 og 85 kroner. Montes laver også en udmærket og lidt dyrere serie vine under “Alpha-navnet”, hvor jeg særligt godt kan lide Syrah-vinen, og så har de også enkelte dyrere vine fx Montes Folly og Alpha M, som bestemt er meget lækre. Men det er faktisk i den billigere ende af Montes vinudvalg, jeg synes, at jeg får mest for pengene. Hermed anbefalet.

 

Domaine Ramonet, Chassagne Montrachet, premier crus Les Vergers, 2009

Jeg har været væk fra denne blog i nogle måneder. Af mange forskellige årsager, men mest på grund af en lille fyr på 10 måneder, som ikke vil sove så meget om natten.

Men nu er jeg tilbage.

foto ra

Fik købt denne Ramonet på kældersalg hos Domaine Brandis til en meget rimelig pris, og var svært tilfreds med mig selv bagefter :-) 350 kroner…

Nød vinen sammen med min den aften knap så udmattede kone, som virkelig sætter pris på god hvidvin – til min store glæde. Ramonets vine udmærker sig ofte ved en utrolig fin balance mellem frugt, syre og mineralitet og har tit en lille – ikke forstyrrende – fad tone af vanille som for mig giver det Ramonetske præg. Denne vin var modsat 2011’erne til at gå til nu. Superharmonisk og raceren. Høj, høj klasse.

93 point.

Ramonet forhandles normalt af Suenson. Men pas på, de er ofte udsolgte.

 

 

Joseph Drouhin, Chablis Vaudon, 2011

Drouhin er en af de store negocianter i Bourgogne, og spreder sig over store dele af Beaune og med enkelte parceller i Nuits.

Så vidt jeg har læst mig til, opkøbte Drouhin rigtig meget jord i Chablis i 1960’erne, og det er da også blandt de hvide og særligt Chablis, at jeg har fundet mest fornøjelse ved Drouhins mange vine.

foto adsds

Denne “basis-chablis” er efter min mening virkelig god til pengene, masser af mineralitet, syre og frugt – knivskarp som en god Chablis skal være. Kan varmt anbefales.

90 point.

155 kroner hos HJ Hansen Vin.

 

 

Kumeu River, Hunting Hill, Chardonnay, 2009

Meget oversøisk hvidvin kan have en tendens til at være ude af balance, være for flade eller mangle syre.

Det problem synes jeg ikke, hvidvinene fra New Zealand lider af. Det lidt køligere klima gavner, og selv helt ned i 50-60 kroners klassen, som fx Selaks fra Netto eller lignende, er der høj kvalitet at hente.

Men denne newzealandske chardonnay går vi skridtet videre. Ved et besøg fremhævede den meget venlige vinforhandler hos Fine Wines i sin tid denne producent og gik så langt som til at sammenligne den med nogle af de bedre hvide bourgogner.

Helt så langt vil jeg nu ikke gå, men der er noget om snakken til en meget lavere pris. Jeg vender i hvert fald trofast tilbage til vinene fra denne producent.

Jeg har været gennem de fleste af Kumeus hvidvine her i DK og synes bedst om Hunting Hill, der har en meget fin mineralitet og balance. Fin citrus og syre, lang eftersmag og kompleksitet, som bringer mindelser om en god puligny til tre gange prisen. 92 point.

Kan købes hos Nemlig og Fine Wines for 229 kroner.

 

 

Georg Breuer, Riesling “Charm”, 2011

Første gang jeg smagte Georg Breuers vine var i Svaneke på Bornholm for mere end 20 år siden, hvor en svanekebo med tyske aner havde slået sig ind på vinimport fra sit fødeland. Ret fremsynet egentlig, for kvaliteten af de tyske hvidvine er virkelig høj – meeen, om markedet for tyske vine var til stede dengang, er jeg ikke så sikker på.

Også i dag er denne “basis-vin” fra Breuer eksponent for den samme kvalitet, som jeg oplevede dengang: Meget fin balance, utrolig charmerende og letdrikkelig, citrus, stenfrugter og frugtoner. Vinen fremstår tør uden generende restsødme.

Kan købes hos Kassen med Vin for 99 kroner flasken ved køb af 12.

90 point.

Domaine Ramonet, Chassagne Montrachet, 2011

Ramonets hvide vine er nogle af mine absolutte favoritvine fra Bourgogne. Altid i fantastisk balance, fin frugt, mineralske toner og citrus, hvor fadet aldrig er dominerende, men fint integreret.

 

Jeg drak den her vin i weekenden og selv den generiske Chassagne Montrachet, 2011, fra Ramonet viser hvor påfaldende hvor stabile vinene fra Ramonet er. Men jeg vil lade de andre flasker fra 2011 ligge et år eller to, før jeg vender tilbage igen. I næsen utrolig flot og lovende med mange eksotiske toner, i munden umiddelbart en smule alkoholisk og lidt flæsket. Det smed den dog efter noget tid i glas og flaske. Alternativt skal den åbnes noget tid inden servering. 

Ca. 350 kroner hos Suenson.

90+ point.