Ørnberg, SORT, 2013

ørnberg

Dansk hedvin på Pinot Noir er ikke hverdagsdrik, men ikke desto mindre laver det lille familiebrug Ørnberg i nærheden af Sjællands Odde denne ganske udmærkede danske version af en sød dessertvin. Nydes bedst afkølet og fremstår frisk, rank og syreholdig ikke meget ulig Banyuls synes jeg. En udmærket vin og overraskende god, når man tænker på, at den er dansk.

89 point.

Der laves vist ganske små mængder, og vinen købes nemmest fra selve avleren eller via hjemmesiden hvor man kan bestille. Der laves også hvidvine, andre søde vine og en mousserende vin på flere forskellige druesorter, men dem kender jeg ikke.

Chateau d’Yquem 1999

yquem

Jeg kan virkelig godt lide de elegante, ædle og raffinerede søde vine fra Sauternes. Man kan ikke drikke store mængder af denne vin, som kun kommer fra nogle bestemte områder i Bordeaux-regionen fra henholdsvis Sauternes og Barsac.

Men når lejligheden byder sig, så er det næsten altid en stor oplevelse at smage disse ædelrådsvine. Chateau d’Yquem går for at være toppen af poppen indenfor denne kategori, men denne vin fra 1999 bekræfter også moralen om, at årgange spiller en rolle på de kanter. 1999 er ikke en stor årgang for Sauternes, og det kunne mærkes.

Vinen var ukompliceret og endimensionel og slet og ret en skuffelse. Jeg har haft langt større oplevelser med andre producenter i andre årgange fra for eksempel Doisy Daene, Doisy Vedrines og Rieussec – til langt lavere priser.

.Købt for ca. 700 kroner for en halvflaske.

87 point. Øv.

 

Frederiksdal Kirsebærvin, Harpelunde, 2012

Her er et af de få, nyere og ganske enestående danske “vineventyr”, som rent faktisk ser ud til at få en form for kommerciel succes.

Og så er der reelt ikke tale om vin på vindruer, men kirsebærvin i forskellige varianter fra de meget dedikerede mennesker på Frederiksdal på Lolland.

Kirsebærrene fra Harpelunde indeholder den helt rigtige balance af sure og søde nuancer, der giver spændende og anderledes vine, som er begyndt at vinde priser.

Vi prøvede på anbefaling denne basis-vin fra Frederiksdal afkølet til risalamanden, og det virkede fint. Vinen var ganske udtryksfuld og parfumeret og fremstod frisk og balanceret. Et bedre valg end fx portvin til risalamanden.

88 point.

Købt hos Nemlig for 89 kroner.

 

 

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese 1999

Kom omkring denne vin ved lidt af en tilfældighed, men besluttede mig for at prøve den med et åbent sind på trods af, at jeg sjældent har været hensat i den store rus, når jeg har smagt de senthøstede versioner af hvide vine fra Tyskland og Alsace. Ikke at jeg har smagt mange.

Fritz Haag er en af stjerneproducenterne i Tyskland, og denne søde auslese-version er da også en vin med en tilpas friskhed og fin balance mellem sødme og syre, omend en smule kort i eftersmagen. Jeg kan godt se, at det er flot vin, men det er ikke noget, jeg ville drikke regelmæssigt.

87 point.