Ørnberg, SORT, 2013

ørnberg

Dansk hedvin på Pinot Noir er ikke hverdagsdrik, men ikke desto mindre laver det lille familiebrug Ørnberg i nærheden af Sjællands Odde denne ganske udmærkede danske version af en sød dessertvin. Nydes bedst afkølet og fremstår frisk, rank og syreholdig ikke meget ulig Banyuls synes jeg. En udmærket vin og overraskende god, når man tænker på, at den er dansk.

89 point.

Der laves vist ganske små mængder, og vinen købes nemmest fra selve avleren eller via hjemmesiden hvor man kan bestille. Der laves også hvidvine, andre søde vine og en mousserende vin på flere forskellige druesorter, men dem kender jeg ikke.

Frederiksdal Kirsebærvin, Harpelunde, 2012

Her er et af de få, nyere og ganske enestående danske “vineventyr”, som rent faktisk ser ud til at få en form for kommerciel succes.

Og så er der reelt ikke tale om vin på vindruer, men kirsebærvin i forskellige varianter fra de meget dedikerede mennesker på Frederiksdal på Lolland.

Kirsebærrene fra Harpelunde indeholder den helt rigtige balance af sure og søde nuancer, der giver spændende og anderledes vine, som er begyndt at vinde priser.

Vi prøvede på anbefaling denne basis-vin fra Frederiksdal afkølet til risalamanden, og det virkede fint. Vinen var ganske udtryksfuld og parfumeret og fremstod frisk og balanceret. Et bedre valg end fx portvin til risalamanden.

88 point.

Købt hos Nemlig for 89 kroner.

 

 

Bornholmsk pinot på vej

lille gadegaardSom bornholmer fyldte det mig med en særlig patriotisk stolthed, dengang den første bornholmske vingård slog dørene op for mere end 10 år siden, og jeg var da heller ikke sen til trofast at opkøbe anseelige mængder af den første bornholmskproducerede rødvin med henblik på at kunne servere den for gode venner. Mere herom senere.

Lille Gadegård ligger tæt ved Pedersker på den sydlige del af Bornholm, hvor terrænet er fladt og jorden sandholdig og dermed mere velegnet til vinproduktion end så mange andre steder på Bornholm. Meget af den bornholmske jord er ifølge min mor, der holder en meget stor bornholmsk nyttehave, en temmelig leret omgang.

Ejeren af Lille Gadegård er den meget snakkende og energiske Jesper Paulsen, og han har gennem årene i sol og regn lavet rødvin på druerne Rondo og Regent og en fin jordbærvin som er blevet afløst af mousserende ribsvin og solbærvin. Og så har han udvidet sortimentet med honningsyp, calvados og et omfattende udvalg af whiskey. Ganske imponerende. Et besøg på gården og en snak med Jesper er bestemt anbefalelsesværdigt, hvis man vil vide lidt mere, om dansk vinproduktion.

Dansk vin har endnu lang vej før den når et rimeligt internationalt niveau, men Gadegårds udvalg af vine på “almindelige danske frugtsorter” er drikbare. For eksempel ribsvinen, der er en frisk og lettilgængelig terrassevin og heller ikke mere end det.

Men rødvinen. Ah, det holder lidt mere hårdt med den. Jeg serverede den for år tilbage som en joker til en vinsmagning, og det gjorde – skal vi ikke bare sige det – uudsletteligt indtryk på mine gode vinvenner, og jeg kom til at høre for den vin mange år efter.

Men nu har Jesper Paulsen kastet sig ud i et nyt rødvinsprojekt, som lyder spændende.

I stedet for Rondo og Regent planter han en ny rødvinsdrue, den såkaldte frühburgunder, som er den tyske pendant til Pinot Noir (og tilfældigvis min yndlingsdrue), så jeg ved ikke, om det var ribsvinen eller bare den gode stemning, da en god ven og jeg besøgte ham en søndag i august i silende regn, men da fremstod Jesper Paulsen i mine øjne som en visionær og modig mand.

Den globale opvarmning flytter grænserne for, hvor langt mod nord, man kan dyrke ordentlig vin. Der laves sågar rødvin i Norge, som efter sigende skulle være helt i orden, og englænderne har en meget fin produktion af mousserende vin.

Jeg er ret begejstret for mange af de tyske bud på Pinot Noir på druerne früh- og spätburgunder, så hvorfor ikke også pinot i Danmark og hvorfor ikke på Bornholm?

De tyske versioner på früh- og spätburgunder er ofte til den lette og lyse side, men de velafbalancerede med en klar frugttone og pinot-definition. Der findes også eksemplarer med endnu mere kompleksitet tyngde og dybde, særligt fra Ahr fx fra producenten Meyer-Näkel.

Om Lille Gadegård kan gå tyskerne i bedene, får vi først svar på om nogle år. De første eksempler på bornholmsk pinot kommer ifølge Jesper Paulsen først når, stokkene er 6-7 år gamle.