Frederiksdal Kirsebærvin, Harpelunde, 2012

Her er et af de få, nyere og ganske enestående danske “vineventyr”, som rent faktisk ser ud til at få en form for kommerciel succes.

Og så er der reelt ikke tale om vin på vindruer, men kirsebærvin i forskellige varianter fra de meget dedikerede mennesker på Frederiksdal på Lolland.

Kirsebærrene fra Harpelunde indeholder den helt rigtige balance af sure og søde nuancer, der giver spændende og anderledes vine, som er begyndt at vinde priser.

Vi prøvede på anbefaling denne basis-vin fra Frederiksdal afkølet til risalamanden, og det virkede fint. Vinen var ganske udtryksfuld og parfumeret og fremstod frisk og balanceret. Et bedre valg end fx portvin til risalamanden.

88 point.

Købt hos Nemlig for 89 kroner.

 

 

Alban Vineyards, Patrina, Alban Estate Syrah, 2008

John Alban fra Edna Valley laver nogle af Californiens mest specielle og karakteristiske vine udelukkende på klassiske Rhone-druer som Syrah, Grenache og Viognier og har længe været en af mine absolutte favoritter.

Patrina er Albans “entry-vin” i forhold til fx Reva og Seymour, som er mere intense men også betydeligt dyrere. Og så er Patrina altså ikke billig i forvejen.

Drak denne sidste gang for et år siden, og i løbet af den tid er vinen flæsket lidt mere ud, så den fremstår stadig sort i glasset, nærmest elegant, multifacetteret, meget smooth og cremet med fint integrerede toner fra fadet og en lille restsødme, som ikke er forstyrrende men harmonisk ift denne meget ekspressive vin. En rigtig lækker rødvin, som fint klarede julemaden igen igen.

93 point.

Kan nogle gange købes hos KK Wine til 500 kroner.

 

Hamilton Russell, Vineyards, Chardonnay, 2012

Hamilton Russell leverer sydafrikas bedste bud på en version af hvid og rød bourgogne. Jeg synes bedst om den hvide som i de bedste år leverer fornem mineralitet, citrus, syre og balance.

Den har de bare ikke ramt i årgang 2012, som enten er for ung, eller slet og ret uharmonisk i forhold til tidligere årgange – og her tænker jeg særligt på årgang 2009, som Søren Frank roste til skyerne hvilket betød, at vinen var udsolgt i løbet af få dage.

Men også 2010 var en mere harmonisk vin, end denne årgang. Vinen fremstår ubalanceret, fadet er for fremtrædende og dominerer på dette tidspunkt frugten, der er underligt tilbagetrukket.

En klar skuffelse.

87 point.

Kan købes hos Vildmedvin og HJ Hansen til 245-250 kroner.

Beaux Freres, Pinot Noir, Willamette Valley, Oregon, 2009

Jeg har haft fornøjelsen af vinene fra denne producent flere gange, både den såkaldt “almindelige” pinot og enkeltmarksvinen “Upper Terrace”, som er en mere koncentreret, men også dyrere sag. Og Beaux Freres laver bestemt meget flot vin.

Vinguruen Robert Parker Jr. har “aktier” i disse vine, da han er partner sammen med blandt andre sin svoger, Michael Etzel, der rent faktisk fandt de marker, som Beaux Freres laver Pinot fra tilbage i firserne – en nedlagt svinefarm, var det ifølge producentens egen hjemmeside. Som en konsekvens af partnerskabet anmelder Robert Parker iøvrigt aldrig disse vine, hvilket ikke har gjort dem mindre populære.

Som mange andre Pinot-vine fra Oregon har også Beaux Freres’ vine nydt godt af områdets kølige klima, som giver en cool og elegant vin med en fin koncentration og mineralske toner med et strejf af chokolade og mørke bær.

Denne udgave af Beaux Freres’ basisvin fra 2009 fik mig ikke til at falde om i afmagt eller begejstring, sammenlignet med tidligere versioner, men måske er jeg bare blevet lidt mere kynisk og kræsen med alderen? Men flot vin det er det bestemt, elegant og cremet, men også måske en smule forudsigelig i al sin lækkerhed uden at overraske?

Jeg købte denne vin i Tyskland hos Luxurious Drinks for 60 euro – man kan også købe den hos Sigurd Müller i Aalborg.

91 point.

Domaine Clarendon, Syrah, 2010

Clarendon har længe været en af mine australske favoritproducenter. Kvaliteten er generelt meget høj, og det har andre også lagt mærke til, for priserne er steget de seneste år.

Den meget udmærkede vinforretning i Aalborg, Sigurd Müller, har gennem en periode været eneforhandler i Danmark af Clarendons vine, men nu er HJ Hansen Vin kommet på banen, og har i december 2013 tilbud på denne basis-Syrah fra Clarendon til 200 kroner (349 normalpris).

En fed vin – lidt bamset, men det var ikke for meget for mig, generelt er Clarendons vine elegante. Sort i frugten, svesker, meget sort, og i eftersmagen kunne man sagtens fornemme det fint integrerede fad som sendte en fin vanilletone og lille sødme med. Kunne sagtens gå som julevin.

91 point.

 

Domaine Ponsot Les Charmes, Chambolle Musigny Premier Cru, 2010

Der er nogle gange, når man dufter og smager en vin, hvor man pr. instinkt kan mærke, at her er der noget særligt på færde. Sådan var den noget kedelige og våde senefterårsdag en weekend i november, da jeg åbnede denne vin fra Domaine Ponsot.

Ponsot er en bourgogne-producent, som jeg har haft det lidt svært med at blive klog på – den oplevelse deler jeg vist med så mange andre – men faktisk har hans Chambolle-vine været stabilt gode alle de gange, jeg har været forbi dem.

Også her i kongeårgangen 2010, hvor vinen om end meget ung fremstår vibrerende, raceren, elegant, mineralsk og ,ja, forførende i al sin fantastiske renhed. Klassevin, simpelthen, og jeg havde kun den ene flaske. Øv.

Kan sikkert sagtens ligge nogle år, men hvorfor? Den er helt og aldeles imødekommende nu i al sin ungdommelige charme. 93+ point.

Da jeg åbnede flasken og hev proppen op, blev jeg en smule overrasket, men på den anden side har jeg læst mig til at den gode hr. Ponsot er lidt af en opportunist, så hvorfor ikke plastic-propper i bourgogne-flasker?

Men for et område, der hylder det uprætentiøse og traditionerne, er det alligevel ret usædvanligt, at se andet end naturmaterialer i kontakt med vin.

Købt hos Suenson for 679 kroner.

 

Cycle Buff Beauty, Misfit Wine Co., 2011

Smalle Vine på Frederiksberg er en interessant vinforretning med et anderledes udvalg af særligt amerikanske og australske vine “with an attitude.”

Det giver sig blandt andet udslag i et fantastisk udvalg af flasker med helt anderledes, fantasifulde etiketter og varedeklarationer. Og det er ikke overflade det hele, mange af vinene er virkelig interessante og … anderledes.

Det gælder også denne vin, Cycle Buff Beauty, der er lavet på en lidt usædvanlig blanding af Syrah og Malbec.

Resultatet er ikke den sædvanlige bamse-Shiraz men en mere slank udgave med en meget klar syre og en lidt tynd krop efter min smag. Men etiketten er der ikke noget i vejen med.

86 point.

Kan købes hos Smalle Vine nogle gange på tilbud til en 100 kr., ellers 135. Hvis i er i København og Frederiksberg og i nærheden af Smallegade, så er forretningen helt sikkert et besøg værd.

Denis Mortet, Bourgogne Rouge, Cuvée de Noble Souche, 2011

Denne vin er Denis Mortets basis-bourgogne, og den er som resten af Mortets vine – meget høj klasse.

En klar pinot-tone, fin frugt og balance og meget, meget imødekommende og letdrikkelig med fin mineralitet og en vis kompleksitet. Jeg har også smagt denne vin fra årgangene 2009 og 2010 med samme gode oplevelse.

91 point.

Løgismose har dem indimellem i den fysiske forretning i København. Hvis den ikke står på hylderne, så spørg efter den.