Domaine Pierre Damoy, Gevrey Chambertin, Clos Tamisot, 2009

Damoy er en af mine yndlings-producenter fra Bourgogne. Smagte vine herfra første gang i den svære årgang 2003, som var utrolig flot, og har været “på” lige siden. Andre har også fået øje på Damoys vine, så priserne er skruet noget i vejret de seneste år (engang kunne man købe Tamisot for 249 kroner flasken), men indimellem kan man gøre rigtig gode køb, hvis man leder lidt og er tålmodig. 400 kroner flasken er stadig ok.

Clos Tamisot er Damoys enkeltmark, som ligger tæt op af domænets bygninger, og denne vin fra Damoy har i mine øjne altid leveret høj kvalitet for pengene.

Normalt er vinen tæt og koncentreret. Altid tilgængelig og nem at gå til selv fra sin ungdom.

Stilen er mørk, med vægt på frugt og koncentration. Efter sigende høster Damoy altid meget sent, hvilket giver en mere ekstraheret stil, men det betyder, at selv i meget svære år, som f.eks. 2004, er Damoys vine harmoniske.

Denne flaske havde fået lidt for meget luft med prop og fremstod oxideret, men jeg har smagt andre fra samme årgang, som var utrolig flotte.

Damoy forhandles af HJ Hansen og Theis Vine.

Domaine Cecile Tremblay, Vosne-Romanée, Vielles Vignes, 2009

Cecile Tremblay er en lille producent fra Bourgogne. Hun er temmelig hypet bl.a. skriver Søren Frank meget rosende om hende i sin bog om Bourgogne, og jeg har været heldig at få fat i nogle af vinene de seneste år. Denne var den sidste. Desværre.

Smagt tidligere, hvor den fremstod mere sammenknyttet og mindre givende som flere andre 2009’ere i deres ungdom. Denne gang flot balance, fin næse, koncentreret vin – fløjsblød og afbalanceret, mørk og mere dyb end for eksempel Eugenies Vosne.

En flot bourgogne. Desværre har jeg som sagt ikke flere, og Atomwine, som forhandler dem, pt.heller ikke. Købt for ca. 450 kroner.

91 point.

 

Domaine Sylvain Cathiard, Vosne-Romanée, 2008

Sylvain Cathiard er en af de små “kultproducenter” i Bourgogne vokset frem de seneste år, og af samme grund er vinene herfra efterspurgte og relativt svære at få fat i.

Købte den her basis Vosne fra Cathiard “på sit rygte” på Vinforum og kunne da godt se, at vinen er godt lavet med frugt og mineralitet. 2008 er en mellemårgang, hvad angår rød bourgogne, man kan bestemt gøre gode køb, hvis man ser sig for.

Men her synes jeg ikke, at Cathiard har ramt plet, der er lidt ubalance mellem frugten, det urtede og syren, som ikke behagede mig.

88 point.

Købt på Vinforum for 450 kroner.

 

Kumeu River, Hunting Hill, Chardonnay, 2009

Meget oversøisk hvidvin kan have en tendens til at være ude af balance, være for flade eller mangle syre.

Det problem synes jeg ikke, hvidvinene fra New Zealand lider af. Det lidt køligere klima gavner, og selv helt ned i 50-60 kroners klassen, som fx Selaks fra Netto eller lignende, er der høj kvalitet at hente.

Men denne newzealandske chardonnay går vi skridtet videre. Ved et besøg fremhævede den meget venlige vinforhandler hos Fine Wines i sin tid denne producent og gik så langt som til at sammenligne den med nogle af de bedre hvide bourgogner.

Helt så langt vil jeg nu ikke gå, men der er noget om snakken til en meget lavere pris. Jeg vender i hvert fald trofast tilbage til vinene fra denne producent.

Jeg har været gennem de fleste af Kumeus hvidvine her i DK og synes bedst om Hunting Hill, der har en meget fin mineralitet og balance. Fin citrus og syre, lang eftersmag og kompleksitet, som bringer mindelser om en god puligny til tre gange prisen. 92 point.

Kan købes hos Nemlig og Fine Wines for 229 kroner.

 

 

Korber Steingrüble, Samtrot, Spätlese, Trocken (u. årgang)

Tysk rødvin er på vej frem, mener jeg og mange andre, ikke mindst versionerne lavet på den tyske variant af Pinot Noir, Spätburgunder.

Denne vin er fra en lille producent Korber i Württemberg i den sydvestlige del af Tyskland, lavet på druen Samtrot, som kun må høstes i Württemberg og som har slægtskab til spätburgunder. Det kan man også godt fornemme, der er nogle klare bærtoner som slår igennem, meget frugtrig og overraskende enkel vin, man fornemmer fadet en smule, men ellers er vinen ikke den store oplevelse.

Da den ikke er helt billig, 240 kroner hos Krone Vin, så bliver det ikke til mere end 87 point. Fantastisk etikette og flaske – men det redder ikke vinen.

Domaine d’Eugénie, Vosne Romanée, 2011

Denne vin og dette domaine er et forholdsvis nyt projekt på resterne af det tidligere domaine Rene Engel, som blev solgt til Chateau Latour i 2006. En velestimeret Bordeaux-producent i Bourgogne er ingen garanti for topkvalitet, men denne basis-Vosne er ganske glimrende.

Klassisk Vosne-fløjl, meget ren og klar, fin balance. Fremstår lys i glasset – hælder helt klart til den elegante og forfinede side, frem for kraftfuld og saftfuld. Men alligevel med en fin koncentration for årgangen. Lækkert.

91 point.

Kan blandt andet købes hos Theis Vine på tilbud i januar 2014 til kr. 455 v. køb af seks flasker.