Julevinen i 2013 – hvad skal man drikke?

Som mange andre har sagt og skrevet tidligere, et lidt fortærsket emne, men julen er jo en af årets store begivenheder, hvor mange af os virkelig giver den gas med traditioner, mad og søde sager, og så skal vi også finde noget vin, som passer til lejligheden – ikke mindst den fede og søde julemad.

For maden er speciel – uanset om man er til flæskesteg, and, gås eller kalkun, det er ikke så afgørende, det er tilbehøret, som udfordrer julevinen, rødkålen, ribsgeleen (hvis man spiser det) og de søde kartofler, som kan slå det meste vin ihjel. Glem derfor alt om Bordeaux, Bourgogne eller mange af de store klassiske italienske vine, der skal høj alkohol, masser af kraft, saft og syre og meget gerne noget sødme med i vinen.

Hjemme hos os serverer vi den amerikanske syrah-vin fra Alban juleaften – det er blevet en familietradition undfanget af en sjov idé, da min bedre halvdels familie faktisk lyder efternavnet Alban, uden at der er nogen umiddelbare familiebånd til vinproducenten John Alban i Californien iøvrigt.

Men da vi er traditionsfascister vedrørende jul i vores familie, drikker vi Alban-vin juleaften – punktum. Bortset fra, at min kone faktisk ikke bryder sig om vinen og kræver hvidvin til ja, al mad – uanset. Sådan kan det også være, og hvidvin kan faktisk også bruges. Mere herom senere.

Mange kendere af Albans vine vil nok mene, at det er lidt af en helligbrøde at spilde netop den vin på julemad, men det fungerer faktisk godt. Vinen ligger og svinger omkring 16-17 procent i alkohol, en virkelig bred vin, masser frugt og kraft, og den er uhyre sammensat i smagen, har en klar sødmefuld, men ikke forstyrrende tone.

Men denne vin er ikke billig (500 kr. hos KKwine, og det er den billige version). Albans vine er efterhånden blevet rigtig eftertragtede og dyre, og mindre kan bestemt også gøre det.

En ordentlig Amarone er et stensikkert valg til langt færre penge. Irma har nogle udmærkede bud til omkring 150 kroner flasken. For eksempel den her:

Netop Amarone har oftest den nødvendige alkohol og restsødme, som godt kan klare tilbehøret og fedtet i julemaden. Mange supermarkeder har i denne tid tilbud på Amarone til omkring 100 kr flasken, og her kan der være udmærkede køb at gøre.

Nogle versioner af amerikansk Zinfandel kan efter min mening også klare mosten, ligesom australsk og amerikansk syrah eller shiraz også er udmærkede bud på en fin julevin. Det er snarere alkohol og power man her skal gå efter end finesse, så lad bare være med bruge alt for mange penge.

Mollydookers the Boxer kunne være et andet oversøisk bud. Den kan fås flere steder i Danmark til ca. 150 kroner. En virkelig heftig, basset og alkoholisk vin fra australien, som vil klare sig fint. “We make wine, that make people go wow!,” siger folkene bag Mollydooker, og det passer.

The Boxer kan købes her og her.

Endelig er vinene fra sydrhone ofte også gode ledsagere til julemad. De er ofte enkle, ukomplicerede og kraftige vine, som vil klare julemiddagen fint. Prøv fx en Cotes du Rhone fra Guigal, en Gigondas eller en måske sågar en Chateuneuf de Pape – til de to sidstnævnte har Theis Vine og Erik Sørensen nogle gode bud.

Hvidvin kan også være et utraditionelt alternativ. Her har du den mundrensende syre og nogle gange kraften til at klare alt fedtet og sødmen, så hvis man er eventyrlysten kunne en hvidvin fra Alsace også være et utraditionelt valg. f.eks. Pinot Gris eller en tør Gewurtztraminer fra et af de gode huse. Irma har et udmærket udvalg.

Endelig kan øl såmænd også være et fint alternativ på grund af friskheden og kulsyren.

Take your pick. :-)

 

 

 

 

One thought on “Julevinen i 2013 – hvad skal man drikke?

Leave a Reply