To dokumentarfilm om vin og en anbefaling

Som familiefar med fire børn er det sjældent tilfældet, at man kommer i biografen eller for den sags skyld til premierer eller får set film, når de er nye i det hele taget.

Det samme gælder for de egentlig relativt få dokumentarfilm, der kommer ud om vin.

En af de seneste er “Somm” som kom i 2012, men som jeg har haft lejlighed til at hente hjem via mit Apple-tv og Itunes – hvilket i sig selv var lidt af en bedrift – for mig.

Her kan du se en lille teaser på “Somm”.

Filmen følger en række unge mænd, mens de forbereder sig på den ultimative test – nemlig at komme igennem nåleøjet og ud til de hellige vinhaller som “Master Sommelier”.

For at klare det skal de fire mænd vide stort set alt, hvad der er værd at vide om vin og til prøven blandt andet kunne identificere en række vine blindt. For at forberede sig drikker de en hulens masse vin og øver sig i nærmest maskinpistoltempo at spytte smagenoter ud efter hvert eneste sip.

Det hele kommer til at virke en smule monotomt i længden, og jeg havde da også læst om filmen inden og havde visse forventninger til det episke drama, og rivaliseringen mellem de fire, som var blevet beskrevet, men det havde jeg svært ved at få øje på da jeg så filmen.

Det var meget slebent, det var meget amerikansk, og det manglede i mine øjne lidt nerve, men det er da bestemt interessant at se hvor meget de slider i det og man hænger jo på, for man vil jo gerne se om de alle fire klarer den til slut.

Noget mere nerve er der i dokumentarfilmen “Mondovino” som tager fat i om en af nældernes rødder i vinverdenen på en helt anden måde og blandt andet belyser sammenstødene mellem den gamle og nye vinverden.

Særligt når vi følger nogle af de gamle vinoriginaler i det franske bliver det utroligt underholdende, her er der “character” for alle pengene, og masser på spil.

En af eksponenterne for den ny vinverden er den “flyvende vinmager” Michel Rolland, som virkelig har sat sit præg på meget vin – og mener mange ikke kun for det bedste. Vi følger den meget lattermilde mand i en del af filmen i et portræt, der kun er flatterende. Men hvad Rolland er en kæmpesucces, venskabet med Robert Parker og de mange opgaver har sikret hans position i vinhistorien og givet også hans økonomi.

Mondovino er interessant, elegant skruet sammen og hvis man er interesseret i vin, meget meget underholdende og
stadig en meget seværdig film, selvom den har nogle år på bagen.

 

 

 

Leave a Reply